Za hladilne naprave izberite zunanjo kompresorsko enoto

Pajntar

Se lotevate izvedbe ali prenove profesionalne kuhinje? Preverite, zakaj priporočamo izbiro zunanje kompresorske enote za hladilne naprave. In kako to zmanjša potrebo po vzdrževanju vaših profesionalnih naprav.

Pajntar

“Če za hladilne naprave v profesionalni kuhinji izberete zunanjo kompresorsko enoto, bo potreba po čiščenju in vzdrževanju kar do petkrat manjša.”

Čiščenje in vzdrževanje hladilnih naprav

Hladilne naprave v vaši profesionalni kuhinji morajo biti za učinkovito in dolgoročno delovanje zadostno očiščene in vzdrževane. A obstaja način, da zmanjšate potrebo po vzdrževanju, ob tem pa izboljšate delovne pogoje in kakovost zraka v profesionalni kuhinji.

To naredite na način, da notranji kompresor, ki se nahaja v hladilnih napravah, nadomestite z zunanjo kompresorsko enoto.

Zakaj notranji kompresor ni najboljša izbira?

Profesionalna kuhinja je prostor, kjer se ustvarjajo jedi ter mešajo mnogi zvoki, vonji in okusi. Posledično tu hitro lahko postane hrupno in vroče. Pri tem imajo veliko vlogo lahko tudi hladilne naprave.

Profesionalni hladilnik, hladilni pult z delovno površino in druge hladilne naprave imajo v svoji notranjosti namreč nameščen notranji kompresor z ventilatorjem in uparjalnikom zraka. Ta skrbi, da naprava pravilno deluje, istočasno pa prinaša nekatere negativne vplive za svojo okolico.

Pajntar

Hrup

Eden od njih je zagotovo hrup, ki ga kompresor ustvarja s svojim delovanjem. Predvsem če imamo v kuhinji nameščenih več, denimo od pet do deset hladilnih naprav.Takrat hrup postane problematičen in moteč za delovni proces. Tako lahko negativno vpliva na izkušnjo dela, ki jo ima osebje v kuhinji.

Segrevanje prostora

Zaradi delovanja kompresorja se prostor začne segrevati in posledično lahko pride do pregrevanja termike. V kuhinji, kjer je vročina že tako ali tako velik izziv, to lahko ustvari nevzdržne okoliščine za delo.

Zamastitev rež hladilne naprave

Ker je v kuhinji zrak vlažen in masten, se po določenem času reže kondenzatorja zraka zamastijo. Ventilator, ki se nahaja znotraj hladilne naprave, namreč zrak vleče skozi reže naprave in s tem odvaja toploto. Potreba po čiščenju in vzdrževanju hladilne naprave je posledično lahko kar do petkrat večja kot v primeru, da se odločite za namestitev zunanje kompresorske enote.

 

Izberite zunanjo kompresorsko enoto

Tako našim strankam, za katere izvajamo celovito storitev izvedbe profesionalnih kuhinj – vse, od projektiranja do montaže in vzdrževanja – predlagamo sledeče. Pri montaži hladilnih naprav rajši izberite zunanjo kompresorsko enoto. To pomeni, da kompresor z ventilatorjem in uparjalnikom zraka postavite v zunanje okolje.

Na ta način boste dosegli nekatere pomembne prednosti.

Pajntar

Prijaznejše delovno okolje

Kot prvo, delovno okolje bo postalo bolj primerno in prijetno za delo. Ko kompresorsko enoto postavimo v zunanje okolje vaše restavracije ali hotela, bistveno znižamo temperaturo zraka v kuhinji. Prav tako na minimum znižamo hrup v prostoru, kar je v kaotičnem okolju kuhinje ogromna prednost. Posledica tega bo boljša klima v prostoru in prijaznejši delovni pogoji za gostinsko osebje.

Prihranek energije

Druga prednost je prihranek energije. Če se odločite za montažo zunanje kompresorske enote, boste porabili manj električne energije. Hladilna naprava z notranjo kompresorsko enoto v vročem okolju kuhinje porabi ogromno energije, da shladi napravo. Hladilna naprava z zunanjo kompresorsko enoto bo imela pri tem lažjo nalogo. Posledično boste z zunanjo kompresorsko enoto na dolgi rok tudi prihranili pri računu za elektriko.

Lažje čiščenje in vzdrževanje

Tretji razlog za izbiro zunanje kompresorske enote pa je manjša potreba po čiščenju in vzdrževanju. Seveda je redni vzdrževalni servis ključen za normalno delovanje hladilnih naprav. A zaradi manjše obremenjenosti kompresorja bo ta deloval dlje časa, potreba po čiščenju in vzdrževanju pa bo do kar petkrat manjša.

Izbira zunanje kompresorske enote za hladilne naprave prinaša boljšo klimo in prijaznejše delovne pogoje. 

Kaj pa slabosti?

Ko kompresorsko enoto prestavimo v zunanje okolje, naredimo najboljšo odločitev za našo profesionalno kuhinjo. Edina slabost so stroški montaže. A strošek montaže zunanje kompresorske enote je v resnici zanemarljiv v primerjavi s celotnim projektom.

Izvedba ali prenova profesionalne kuhinje je namreč projekt v vrednosti okrog 50 tisoč evrov. Montaža zunanje kompresorske enote je z vrednostjo 200 evrov – ali denimo tisoč evrov pri montaži petih hladilnih napravah – zanemarljiv strošek. Investicija vanj pa zagotovo odtehta negativne posledice pri izbiri notranje enote kompresorja.

Pomen predhodnega načrtovanja

Pajntar

Ključno pri tem pa je, da primerno izvedbo hladilnih enot načrtujete že vnaprej. Tako se izognete kasnejšim zapletom in uredite kuhinjo za optimalno delovanje in najboljše pogoje. Edina ovira pri tem so stavbe, ki na zunanjost stavbe ne dovolijo postavlja zunanjih enot – denimo klimatskih naprav ali kompresorskih enot.

V primeru takšnih stavb – denimo spomeniško zaščitenih stavb – boste morali izbrati hladilno napravo z notranjim kompresorjem. In v tem primeru je še posebej ključno pravilno vzdrževanje. Pogosti, redni vzdrževalni servisi, pri katerih vam serviser odpre uparjalnik zraka in očisti zamaščene reže hladilne naprave, bodo zagotovili odlično delovanje vaših naprav.

Zaključek

Vzdrževanje in čiščenje hladilnih naprav v profesionalni kuhinji sta pomembna. A potrebo po vzdrževanju lahko zmanjšamo s tem, da izberemo zunanjo kompresorsko enoto. Ta poleg omenjenih prednosti ustvarja boljše delovne pogoje v kuhinji. Iz kuhinje v zunanje okolje namreč prestavi tudi hrup in vročino, ki ju ustvarja kompresorska enota.