5 najpogostejših problemov z opremo v profesionalni kuhinji

Pajntar

Ko pridemo na pomoč, se velikokrat izkaže, da gre za enega izmed 5 najpogostejših problemov.

Nekakovostna inštalacija električne napeljave in naprav 

Dandanes profesionalne kuhinje porabijo več elektrike, saj jo potrebuje praktično vsaka naprava v njej. To pomeni, da je na električne inštalacije treba misliti že pred vselitvijo, saj vsaka stavba s staro napeljavo najbrž ne bo zdržala vseh obremenitev. Tudi inštalacija aparatov mora biti izvedena pravilno. Če želite dobro izvedbo, potem morate zaupati profesionalnim monterjem, ki jih k vam pošlje distributer, saj namreč ti najbolje poznajo opremo določene blagovne znamke in vam poleg inštalacije nudijo še vso drugo podporo. Cenejše izvedbe vas lahko na koncu stanejo več, saj se lahko  pri slabo montiranih napravah hitro pokažejo nepravilnosti in okvare.

Slabo vzdrževanje

Servis in vzdrževanje, montaža

Slabo vzdrževanje je velik problem v profesionalnih kuhinjah, saj redko kateri inštalater opreme zagotavlja tudi redne in izredne servise. Sploh pa je težko dobiti pomoč, ko se naprava pokvari, v kuhinji pa je polno dela. Idealna rešitev je, da vam ista oseba ali isto podjetje napravo vgradi, vzdržuje in servisira. Tako celovita oskrba vam garantira, da boste lahko ves čas zagotavljali storitve na enako visokem nivoju, vi pa boste vedno vedeli, na koga se lahko obrnete. Ker je celovita storitev eden od večjih izzivov v gostinstvu, vam podjetje Pajntar zagotavlja prav to: vse za vaše profesionalne kuhinje na enem mestu.

Le celovita oskrba od svetovanja do servisa vam garantira, da boste lahko ves čas zagotavljali storitve na enako visokem nivoju.

Nadzor temperature v cvrtnikih

Cvrtniki so naprave, pri katerih občasno pride do težav s temperaturo. Še posebej se to dogaja v obratih s hitro prehrano, v raznih “foodtruckih” in v podobnih lokalih, kjer so cvrtniki veliko v uporabi. Če se olje v fritezi pregreva ali pa se ne segreva dovolj, to pomeni, da vaša ocvrta hrana ne bo tako kakovostna, kot si želite. Zato priporočamo redno uporabo eksternega termometra, s katero preverite, ali je temperatura v cvrtniku pravilna. V nasprotnem primeru pa se obrnite na servis, ki bo opravil kalibracijo ali popravilo, če bo to potrebno. 

Težave s hladilniki

Da bi komercialni hladilniki pravilno delovali, je zelo pomembno, da jih redno in pravilno čistite. Filtri in tesnila ne smejo biti umazani ter polni prahu in maščobe, saj potem zrak ne more normalno prehajati skozi njih, naprava se pregreva, porabi več električne energije, njena učinkovitost pa začne upadati. Vsaka dva meseca je zato dobro očistiti tudi kondenzator in uparjalnik.

Slaba higiena

Podobno kot smo rekli pri hladilnikih, velja pravzaprav za vse naprave v profesionalni kuhinji. Vzdrževanje higiene je pomembno tako z vidika zdravja in varnosti hrane, kot z vidika vzdrževanja opreme. Čista oprema bo zdržala dlje časa in se bo neprimerno manj kvarila. Mnogo naredimo že samo, če upoštevamo smernice HACCP, največ pa tako, da se v gastronomiji navadimo vzdrževati najvišji možni nivo reda in čistoče, saj iz tega izhajajo kakovostne storitve. Z njimi pa pridejo tudi zadovoljni gostje.